Hoe het begon.

Zeepkat is ontstaan uit de zoektocht naar eerlijke, natuurlijke verzorgingsproducten waarvan de samenstelling duidelijk is.

In 2014 begon ons experiment met het maken van zeep voor persoonlijk gebruik. We waren aanvankelijk zelf verrast door het resultaat.

Deze zepen op basis van een beperkt aantal natuurlijke ingredienten bleken aangenaam geurend en schuimend, zacht en verzorgend.

Douchegels, shampoos werden vervangen door vaste zelfgemaakte zepen, een deocreme vervolledigde het lijstje van producten en de conditioner werd vervangen door rozenazijn. Onze afvalzak onderging een afslankingskuur.

Aangetrokken tot de ambachtelijke activiteit van het zeepzieden en gesterkt in onze overtuiging dat ook anderen op zoek zijn naar anders en vooral beter, namen we de stap tot het oprichten van Zeepkat en deze webshop.

Onze keuzes.

  • Terug naar de basis, zonder toevoeging van overtollige mogelijk schadelijke stoffen zoals SLS, parabenen,.... Onze zepen hebben een verstaanbare, beperkte ingrediëntenlijst, bestaande uit een aantal verzeepte basisvetten/oliën, etherische olie voor de geur eventueel aangevuld met klei, actieve kool of plantaardige poeders.
  • Geen palmolie. De productie van palmolie wordt door diverse milieuorganisaties scherp bekritiseerd, omdat deze ten koste van het regenwoud gaat.
  • Geen MICA-kleurstoffen. Dit zijn weliswaar natuurlijke mineralen, gewonnen in mijnen, jammer genoeg vaak door kinderarbeid.
  • Natuurlijke ingrediënten. De gebruikte grondstoffen zijn hoofdzakelijk biologisch. In de ingrediëntenlijst kun je zien welke biologisch gecertificeerd zijn. De andere ingrediënten zijn ‘food grade’ of in het geval van etherische olie geschikt voor aromatherapie. Zodoende is een hoge graad van kwaliteit gegarandeerd.
  • Vegan. In al onze zepen maken we enkel gebruik van plantaardige ingrediënten.
  • Proefdiervrij
  • Natuurlijke trage productiemethode: coldprocessmethode. Dit betekent dat we het natuurlijke proces tussen oliën/vetten en loog zijn gang laten gaan, zonder toevoeging van bijkomende warmte, waardoor de actieve heilzame werking van de ingrediënten maximaal behouden blijft. Bovendien wordt in de zeep spontaan een bijproduct gecreëerd, namelijk glycerine, een vochtinbrenger.
  • Minimale verpakking: recycleerbaar of herbruikbaar. Geen plastic.

Samengevat, we hebben onze zepen herleid tot de essentie: basisingrediënten, zacht en weldadig voor onszelf en de natuur.

Oogst eigen kweek lavendel kamille en rozenblaadjes
20200430_084411
Ambachtelijk zeepatelier 2021 zeep snijden 1
Ambachtelijk zeepatelier 2021 zeep gieten in mal
Ambachtelijk zeepatelier 2021 zeep snijden detail
Detail stukken shampoozeeep
5 lichaamszepen op een stapel
Sfeerfoto shampoozeeep bij plant rozemarijn
cederhoutzeep-handgemaakte-natuurzeep-6